Festivalovú Grand Prix získal v Poprade španielsky film Územie leoparda

16.10.2005 Poprad

Poprad 16. októbra (TASR) - Španielsky film Územie leoparda o zimnom výstupe na Broad Peak získal Grand Prix na XIII. ročníku Medzinárodného festivalu horský...
Poprad 16. októbra (TASR) - Španielsky film Územie leoparda o zimnom výstupe na Broad Peak získal Grand Prix na XIII. ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov v Poprade, ktorý vyvrcholil dnešným vyhlásením výsledkov.

Trojčlenná medzinárodná porota pod predsedníctvom ruskej režisérky Svetlany Kocherginovej priznala hlavnú cenu španielskemu filmu vďaka réžii. \"Sebastian Alvaro mohol jednoducho natočiť dobrý film o zimnej výprave na Broad Peak. On však išiel ďalej. Zaujalo ho to, čo sa deje hlboko v dolinách. Keď idú horolezci na expedíciu, zvyčajne strávia v miestnych dedinách iba pár hodín. Nemajú čas, aby spoznávali tamojšiu kultúru, aby pochopili ľudí, \" uviedol jeden z porotcov, poľský horolezec Piotr Pustelnik. Tretím členom poroty bol český producent Richard Němec.
Cenu za zaujímavý projekt si odniesol francúzsky film Patrick Berhault: Na hranici 4000 o putovaní alpskými vrcholmi s výškou nad 4 tisíc metrov.
Cenu za najlepší scenár získal americký film Ženy K2 o tom, že aj ženy majú šancu uplatniť sa v prevažne mužskom svete horolezectva.
Cenu za najlepšiu kameru udelila porota slovenskému filmu Príbeh jednej lanovky. Približuje históriu visutej lanovky na Lomnický štít, ktorá bola v čase vzniku (1936) svetovým unikátom.
Cenu za najlepší čierny humor získal český film Zlatý cepín alebo jeden za všetkých, všetci za... . Je netradičným dokumentom o 50. ročníku lyžiarskych štafetových pretekov v Jizerských horách.
Zvláštnu cenu poroty si z Popradu odniesol americký 104-minútový dokument o autoritatívnej prítomnosti Číny v Tibete Tibet: plač snežného leva.
Počas piatich festivalových dní videla odborná porota i diváci 35 súťažných filmov z 15 krajín sveta.
 

Vyberte región

mark